HUROEN
Tusnadfurdő
“Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.”(Helen Keller)

 
 
 
 
 
 
 
 
HÍREK

A Minority Safepack – Egymillió aláírás az európai sokszínűségért” kezdeményezés aláírása

Testvérvárosunk Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere kiáll a magyar nemzeti kisebbségekért.Tusnádfürdő polgármestereként egyetértve Ughy Attila polgármester úr felvetésével, tisztelettel kérem városvezető kollégáimat és barátaimat, hogy hasonlóan cselekedjenek és támogassák ezt az Európai Uniós polgári kezdeményezést. A Minority Safepack – Egymillió aláírás az európai sokszínűségért” kezdeményezés aláírása: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/#/ Regisztralashoz segitseget is nyujtunk a Polgarmesteri Hivatalnal valamint a Varosi konyvtarban munkanapokon 8.00-16.00 ora kozott.
 
Általános Kataszteri Felmérés INGYEN, birtokok telekkönyvezése

A Nemzeti Kataszteri Program (ANCPI) által, ingyen telekkönyvezhetők a birtokok. Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala begyűjti a tulajdonosok aktáit-birtoklevél, személyazonossági igazolvány, halotti bizonyitvány, azonosítjuk a tulajdonossal közosen a birtok határát majd iktatjuk a Kataszteri Hivatalnál a telekkönyvezési munkát. PROGRAM: 9.00-15.00 Kapcsolattartó személy: Sipos Gellért
 
Boldog Új Évet!

Sikerekben gazgag, boldog Új Évet kívánunk!
 
Közönségtalálkozó a Hazajáró stábjával

A " Hazajáró" honismereti és turisztikai magazinműsorának csapata Tusnádfürdőn tartott közönségtalálkozót, december 15-én 19.00 órától a Közösségi Házban. Élménybeszámolóikon keresztül, arról is meséltek hogyan sikerült megvalósítani eddig, felvállalt küldetésüket, amelyet így fogalmaztak meg: Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítése, elsősorban a honismeret és a turizmus eszközeivel. A Kárpát-medence tájainak, természeti- és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetése; a természeti környezet és az épített örökség védelme és átörökítése; a kárpáti természetjárás hagyományainak éltetése.
 
Mikrokozmosz kiállítás és koncert

December 8-án a Balassi Intézet által szervezett Mikrokozmosz – Bevezetés Bartók Béla világába címmel volt kiállítás a tusnádfürdői Katolikus Templomban, melynek keretében koncertezett a Four Bones Qartet. Izgalmas és különleges műsorral érkezett az együttes Tusnádfürdőre, harsonákon megszólaltatott repertoárjukban Bartók muzsikája is felcsendült. Szervezők: Tusnádfürdői Polgármesteri Hivatal Szebeni Zsuzsanna Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy Fiókintézet Igazgató
 
A Városházával együtt buktatnák a Townhallt

Nem maradt következmények nélkül a tusnádfürdői új városháza homlokzatán elhelyezett háromnyelvű felirat. A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Dan Tanasă sem a magyar Városháza, sem az angol Townhall megnevezéseket nem szeretné ott látni, ezért pert indított.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-varoshazaval-egyutt-buktatnak-a-townhallt)
 
Nótaest

November 3-án a Közösségi házban tartott előadás nagy sikernek örvendett, habár kevésnek bizonyult a közönség, de annál lelkesebb volt...mondhatnánk a város becsületét megmentették, akik eljöttek. Világhirű cimbalomművész, Vadász Károly virtuóz-játékát láthattuk, hallhattuk, elismert nótaénekesek léptek fel, Koós Éva és Ábrám Tibor (Marosvásárhelyről), a budapesti Raj zenekar kisérte őket, akik Mága Zoltán zenkarának is tagjai.
 
VII Gyermek Néptáncfesztivál Tusnádfürdőn

2017.október 22-én került sorra a VII alkalommal megszervezett "Gyermek Néptáncfesztivál" rendezvény, melynek házigazda szerepét Tusnádfürdőt vállalta, hét évvel ezelőtt. Azóta is, már hagyományosan megrendezik e rangos eseményt, idén 250 népviseletbe öltözött gyerek érkezett ide és ropták a táncot. Meghívottjaink: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg, Sepsibükszád és Tusnádfürdő gyerektánccsoportjai.
 
Idősek Napja ünnepség

Idén , október 21. került sorra a szépkorúak köszőntése a Polgármesteri Hivatal és a Katolikus Egyház közös szervezésében. Kívánjuk, hogy Isten éltesse, jó egészségben mindannyiukat és még számos évig ünnepelhessék e napot közösségünkben! "Múlik az idő, Őszre jár, De fénylik még a Napsugár./ Aranyat szór és Meleget: Örüljenek az Öregek. Az őszidő is Szép lehet – Kívánunk hosszú Életet./ Maradjatok még Itt nekünk – Jövőre újra Eljövünk!" Sarkady Sándor
 
Együttműködési megállapodás Tusnádfürdő Önkormányzata- Pered község Önkormányzatával

2017. október 13-án került sorra a két település közti megállapodás hivatalossá tétele, aláírása ünnepélyes keretek között. A megállapodás célja Tusnádfürdő és Pered kapcsolatainak megerősítése és továbbfejlesztése, melyre tekintettel a felek az együttműködés főbb irányait és elemeit rögzítették. A megállapodás három nyelven íródott, magyar, román és szlovák nyelveken.
 
Ökoturisztikai program zárult Tusnádfürdőn

2017.04.10 - 2017.09.30 közötti időszakban az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet gyakorlatba fektette az „Apor-bástya – természet és történelem” című projektjét, melynek célkitűzése a helyi lakosság bevonása a természeti és kulturális értékek megőrzésébe és hasznosításába olyan formában, hogy az gazdasági előnyhöz juttassa a helyi közösséget anélkül, hogy negatív nyomást gyakorolna a természetre és közben növelje az értékekkel szemben kifejezett tiszteletet. Lazárult az Apor bástya -természet és történelmi nevű projekt,amelynek eredményeként az ökoturizmus jegyében végeztek kisebb-nagyobb felujitásokat Tusnádfürdőn és környékén. Az Accent GeoÖkologiai Szervezet által lebonyolitott programban a természeti és kulturális értékek megőrzésén volt a hangsúly, a munkálatok során a helyi közösség is bekapcsolódott. A projektet támogatója a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia és partnerei a Tusnádfürdői Polgármesteri Hivatal, Green Zone Egyesület, Tusnádfürdő Turisztikai Egyesület és a Jókai Mór Általános Iskola.
 
Játszóparkok az Állomás és Sólyom utcákban

Elkészült az Állomás utcai játszótér. Birtokukba vehetik már a gyerekek. Lipinka, csúzda, hinta, homokozó és pihenők állnak rendelkezésükre. Az elemeket a Csíkmadarasi Gardenproiect csapata készítette, a Polgármesteri hivatal és Hargita Megye Tanácsa pénzügyi támogatásával. Új elemmel bővült a Sólyom sétány játszótere is. Tornyos hinta csúzdával és pihenővel. Jövőbeli tervként szerepel hasonló játszópark kialkitása a Fenyő- és Jókai Mór sétányok közelében, a Malom utca 1 borvizkút fölötti zöldövezetben.
 
Utak felújitása az Állomás utcában, 2.fázis

Szerződéskötésre kerül sor a licitációt megnyert kivitelezővel az Állomás utca Olt hidon túli útszakaszának felújitására . A tervezést és kivitelezést a Valdek Impex SRL nyerte meg. Előreláthatóan jövő év tavaszán kezdődnek el a munkálatok.
 
Pályázat-"Parkok, zöldövezetek kialakitása Tusnádfürdőn"

Szeptember 27., Gyulafeherváron az ADR. központjában szerződéskötésre került sor, a Regio 2014-2020 támogatási alapból nyert finanszirozást, a "Zöldövezetek kialakítása Tusnádfürdőn "pályázat. Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere valamint Simion Cretu , az ADR igazgatója irták alá a finanszirozási szerződést ez ügyben. A beruházás összértéke meghaladja a 6,7 millió lejt.
 
A « BUBBLEU-2017 » projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért” program keretében

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 1275 állampolgár részvételével, akik közül 63 Mosonszolnok település (Magyarország), 65 Tab város/település (Magyarország), 30 Tusnádfürdő város (Románia), 15 Chorzów város (Lengyelország), 13 Subotica város (Szerbia), 45 Teąedíkovo település (Szlovákia), 1044 Zemné település (Szlovákia), lakosai. Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Zemné (Szlovákia) volt, 2017/08/25 és 2017/08/26 között
 
XIII. Gyógyturisztikai börze és fórum

Szeptember 20-22 között zajlott Tusnádfürdőn a XIII. alkalommal megszervezett balneo-turisztikai fórum. Hazai es külföldi szakemberek folytattak tárgyalásokat a turizmus jelenlegi helyzetéről-stratégiai fejlesztési tervet ismertettek a turisztikai beruházások terén-jó gyakorlatokat osztottak meg külföldi tapasztalatok ismertetése által.
 
Tanévnyitó ünnepély a Jókai Mór Általános Iskolában

Szeptember 11-én , a 2017-2018. tanév megnyitó ünnepélyére került sor. A Jókai Mór Általános Iskola, a nyári vakációs munkálatok eredményeképpen, szép, megújult arculattal tárta ki újra kapuit a diákjai számára, ezáltal is kellemes, hangulatos környezetet teremtve az új tanévre. Önkéntesek bevonásával, egyrészt a Caritas-tábor tevékenységei által, másrészt a szülők segítségével sikerült az udvarrész kialakítása, kerités festése, padok és virág-dekorációk elhelyezése. Az iskola oldalfalára elhelyezett táblát, az "Iskolák a közösségért", kétnyelvű felirattal, Venter Dezső készitette. Mindenkinek köszönet a lelkes munkáért, sikeres, eredményekben gazdag tanévet kívánunk!
 
Városunk búcsúünnepe,Kisboldogasszony tiszteletére

Szeptember 10-én, Kisboldogasszony- templomunk védőszentje tiszteletére tartottunk megemlékezést , búcsús-szentmise keretében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök volt. Szép számban résztvettek a környékbeli paptestvérek, más felekezeti egyházak papjai is. Meghivottakként velünk együtt ünnepeltek a felvinci katolikus egyház hivei, papjuk és a polgarmester kiséretével. Ugyancsak meghivottjaink voltak, Korodi Attila- Parlamenti képviselő és Táncos Barna szenátor urak, valamint Hargita megye tanácsának képviselői. Felemelő , ünnepélyes megemlékezés volt, a Kisboldogasszony egyházi kórus fellépése is szinesitette a programot.
 
Medvefesztival

Második kiadásával tért vissza a tusnádfürdői Medvefesztivál, ahol a megszokott gyerekprogramok és koncertek mellett előadások keretén belül foglalkoztak az egyre égetőbb medvekérdéssel. A Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület által megszervezett fesztivál fontos partnerei Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala, az O3zone Hotel, a Green Zone Egyesület, az Accent GeoÖkológiai Egyesület, a Szent Anna Ifjúsági Központ és a Mezo.
 
Testvérvárosi Néptánctábor 2017 július 31-augusztus 6 között

Zajlik városunkban a testvérvárosi néptánctábor. Már 4 napos kemény próbákon vannak túl a Gyöngyvirág és az orosházi Kisharang néptáncosai. Szombati napon nyílt programokra várunk mindenkit aki a meleg nyári napot kis népzenés közegben szeretné tölteni.....
 
TUSVÁNYOS

2017. július 18-23. között került megszervezésre 28. alkalommal Tusványos-nyári szabadegyetem," A biztos pont" mottóval ez évben. Tusványos: 28 év történelme, mintegy visszatekintés-összegzésként jelent meg az Origo.hu bejegyzésében. "Idén 28. alkalommal rendezik meg Tusványost, amely 1990 óta hatalmas változáson ment keresztül. Tusványos nyári szabadegyetem, annyira szabad, hogy bárki a hallgatója lehet, és a szervezők pedig olyan előadókat hívnak meg, akik a tanév ideje alatt úgysem lehetnének egy intézmény tanári karának tagjai így egyszerre... A szabadegyetem mellett létrejött egy ifjúsági fesztivál is, könnyűzenei koncertekkel és kulturális programokkal. A 28. Tusványoson huszonnyolc sátorban vannak események... Tusványos legfőbb programpontja azonban Orbán Viktor beszéde. Az ő előadását várják legjobban minden évben. Minden évben programbeszédet tart Tusványoson. " A továbbiakban néhány hasznos linket találnak az eseménnyel kapcsolatosan.
 
Felvinc Napokon voltunk

Július 29-30-án került sorra a Felvinc Napok keretén belűl, Tusnádfürdő Kisboldogasszony egyházi kórusának fellépése. Ezúton is köszönjük, hogy ott lehettünk és együtt ünnepelhettünk!
 
Caritas Önkéntes Tábor - WorkCamp 2017

A WorkCamp a Caritas önkéntesek tábora, amit idén Tusnádfürdő önkormányzata és civil szervezetei fogadnak be. A cél, hogy július 3-7. között minél több közhasznú munkát elvégezzünk a helyi közösség javára, a Caritas 100 fős csapatával, valamint a helyiek bekapcsolódása által. Ez a csoport a szervezés hivatott elősegíteni, az egyeztetéseket, a munkák meghatározását, a feladatok leosztását, stb. Tagjai a tusdnádfürdői és a Caritasos szervezők, mindenki, aki érintett az előkészítésben. Jóízű és eredményes közös munkát és együttműködést kívánunk!
 
Tusnádfürdő tiszteletbeli házigazda az Ezer Székely Leány Napján

Tisztelt tusnádfürdőiek, kedves résztvevők! A tavaly évben 2016 július 2-án, az Ezer Székely Leány napján Tusnádfürdő nyerte a tiszteletbeli házigazda címet, amely annak volt ítélve, ahol a lakossági arányhoz viszonyítva a legtöbb népviseletbe öltözött résztvevő volt az illető településről. Tisztelt tusnádfürdőiek, városunk apraja, nagyja! A tusnádfürdői Gyöngyvirág Egyesület néptáncosai évek óta méltón képviselik városunkat ezen rendezvényen. Ebben az évben is a Polgármesteri Hivatallal közösen felhívást intéz Tusnádfürdő minden lakójához, hogy idősek, fiatalok és gyerekek egyaránt öltsenek magukra népviseletet és közösen vegyünk részt ezen a csodálatos ünnepen mint tiszteletbeli házigazdák.
 
VÁROSHÁZA-AVATÓ ÜNNEPSÉG

A XIX. Tusnádfürdői Városnapok nyitányaként került sor péntek délután az új városháza épületének ünnepélyes átadására, Tusnádfürdő és Budapest XVIII.ker. Pestszentlőrincz-Pestszentimre között fennálló testvérvárosi kapcsolat megerősítésére, valamint egy svájci alapítvány által adományozott tűzoltósági létrás-autó átvételére. / Fotó: Iochom Zsolt
 
XIX. TUSNÁDFÜRDŐI VÁROSNAPOK

2017. június 16-18 között sorra kerül a XIX alkalommal megszervezett TUSNÁDFÜRDŐI VÁROSNAPOK rendezvény.
 
Mindennapos látvány a medve Tusnádfürdőn – a polgármester megfigyelést szorgalmaz(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/mindennapos-latvany-a-medve-tusnadfurdon-n-a-polgarmester-megfigyelest-szorgalmaz)

Több medvét is láttak Tusnádfürdő utcáin járkálni az elmúlt időszakban. A településen a medvék látványa már mindennapos, azonban kellemetlen a helybéli lakosok számára.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/mindennapos-latvany-a-medve-tusnadfurdon-n-a-polgarmester-megfigyelest-szorgalmaz) Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy már nem tudják számon tartani az erdőből érkező medvéket, amelyek az utcákon keresnek élelmet maguknak.
 
Előadást tartott templomunkban, DR. Papp Lajos, szívsebész professzor

Június 5-én a Katolikus Templomban Dr. Papp Lajos szÍvsebész professzor megható-szívhezszóló előadását hallgathattuk, örömünkre.
 
Turista látványosságokat újítottak fel

Május folyamán az Apor- bástya és az Olt folyó fölötti függőhíd felújítási munkálataira került sor. A felújítás támogatója a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia. Partnerei a Tusnádfürdői Polgármesteri Hivatal, Green Zone Egyesület, Tusnádfürdő Turisztikai Egyesület és a Jókai Mór Általános Iskola.
 
Tusnádfürdő a Top 10 balneologiai települések között az előkelő II helyet foglalta el

2017 május 4-7 között a Vâlcea megyei Govora településen megrendezett Balneologiai Nemzeti Kongresszuson Tusnádfürdő a Top 10 balneologiai települések között az előkelő II helyet foglalta el.
 
Magyar elnök a romániai fürdővárosok szövetségének élén(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/magyar-elnok-a-romaniai-furdovarosok-szovetsegenek-elen)

Tusnádfürdő polgármesterét, Albert Tibort választották az üdülőtelepeket és fürdővárosokat tömörítő szövetség Amarán megtartott tisztújító közgyűlésén a szervezet elnökének.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/magyar-elnok-a-romaniai-furdovarosok-szovetsegenek-elen)
 
Mithras Pedagógus Kórus koncertje

2017. április 27-én, a Katólikus Templomban koncertezett Jánoshalma, testvértelepülésünk- Mithras Pedagógus Kórusa, Karsai Péter karnagy úr vezetésével. A rendezvény a Polgármesteri Hivatal és a Római Katolikus Plébánia közös szervezésében zajlott.
 
NEM ADOM FEL EGYÜTTES koncertje

Április 25-én, a NEM ADOM FEL EGYÜTTES, Erdélyi túrnéjának szinhelye volt Tusnádfürdő Katolikus Temploma. Megható, felemelő érzés volt őket hallgatni, látni-a másság, elfogadás nevében-szivből, lélekből szóló énekük könnyet csalt sokak szemében.
 
Ünnepi rendezvényünk Március 15 alkalmából

Nemzeti Ünnepünk alkalmából, a Március 15-i rendezvényünk a Milleneumi Szoborparkban vette kezdetét. Ezen a helyszinen köszöntőbeszédek hangzottak el az 1848-1849 forradalom emlékét méltatva, majd következett a kulturális műsor, a Jókai Mór Általános iskola diákjai részéről. Továbbá rendezvényünk közreműködői voltak a tusnádi Pro Musica fúvószenekar valamint a Kisboldogasszony Egyházi kórus. A koszorúzási ünnepségünk a Turulmadár szobornál folytatódott. Mindannyiuknak köszönet, hogy ünnepélyessé tették megemlékezésünket!
 
MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Január 22-én, a vasárnapi szentmisén ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját.
 
Ünnepi üdvözlet

Békés, boldog, Istentől megáldott, kellemes Karácsonyi Ünnepeket és boldog Új Évet kivánunk!
 
Költözik a hivatal, bővül az élményfürdő

2016-ban 30% növekedést számszerűsitettek a 2015 adatokhoz viszonyitva a turista látogatottságot-nyilatkozta Albert Tibor polgármester, a Hargita Népének adott interjúban. A jövőbeli tervek között, amint a cim is rámutat, e két dologra hivatkozott, az Önkormányzat székhelyének költöztetésére valamint a Wenessközpont bővitésére utalt.
 
Együttműködési megállapodás Csepel és Tusnádfürdő városa között

2016. november 15-én Borbély Lénárd, Csepel és Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere aláírta a két város közötti együttműködési megállapodást. Borbély Lénárd facebook-oldalán így számolt be az eseményről: Legutóbbi testületi ülésünkön döntöttünk a székelyföldi Tusnádfürdő Önkormányzatával történő együttműködés megkötéséről, amelynek célja Tusnádfürdő és Csepel kapcsolatainak erősítése. A hivatalos dokumentumokat az imént írtuk alá Tusnádfürdőn Albert Tibor polgármester úrral. Már hagyomány, hogy a Határtalanul Programban résztvevő iskolások erdélyi látogatásuk során Tusnádfürdőn szállnak meg, valamint polgármester úrék sokat segítettek a nyári Székely-Magyar Utánpótlás Labdarúgó Torna megszervezésében és lebonyolításában is. A jövőben még szorosabbra kívánjuk fűzni kapcsolatainkat a gazdaság, az oktatás és a sport területén is.
 
A hagyományápolás közösségformáló ereje

November 12-én a hagyományápolás jegyében zajlott eseményünkön, az Önkormányzat támogatásával, a Gyöngyvirág Egyesület szervezésben, megünnepeltük az Őszirózsa Néptánccsoport alakulásának 10. évfordulóját.. A facebook oldalunkon is népszerűsitettük jelen eseményünket a https://www.facebook.com/events/547721298731876/?active_tab=about cim alatt.
 
Gyermek Néptánctalálkozó-VI Szüreti mulatság

A VI. Szüreti mulatságot szervezte meg Tusnádfürdőn október 29-én a helyi Gyöngyvirág egyesület, Hargita Megye Tanácsa és Tusnádfürdő Önkormányzata támogatásával. Az eseményen Szentkirály, Szentimre, Csatószeg gyermek- és ifjúsági néptánccsoportjai vettek részt. A mulatság alkalmával adták át a tusnádfürdői táncosoknak azokat a népviseleteket, amelyek megvásárlásához Hargita Megye Tanácsa pályázati kiírásán nyertek támogatást. Az egyesület tagjai szerint ez nagy öröm a gyermekeknek, hiszen vadi új viseletben tudtak színpadra lépni, ami „nagy érték, melyet őrizni és ápolni kell”. A rendezvény délelőtt ünnepi felvonulással kezdődőtt, majd a helyi sportcsarnokban mutatták be táncaikat a csoportok.
 
Idősek Napja tiszteletére

Idén, november 29-én városunk idősebb korosztályát köszöntöttük, az egyházközösség és városvezetés közös szervezésében. Október elseje az idősek világnapja. Ebből az alkalomból köszöntjük mindazokat az embereket, akik hosszú élet munkáját, tapasztalatait tudják maguk mögött. Segítségükkel ápoljuk a hagyományainkat, száll generációról –generációra a sok tudás. Szeretettel gondolunk rájuk, s nem csak ezen a napon, hanem az év minden napján, hisz szeretetükkel, bölcsességükkel ők is mindig a rendelkezésünkre állnak. Idős koruk tapasztalatával helyükre tudják tenni a dolgokat, tudják mi a jó, amit tovább adhatnak, s tudják mi az a rossz, amit el kell kerülni a következő generációnak. Feladatunk, lehetővé tenni számukra az öregkorhoz méltó életet, támaszt nyújtani nekik a pihenés éveibe. Vigyázni kell rájuk segíteni őket, hogy a hosszú évek kemény munkája után örömteli életet élhessenek. Érezzék, hogy nem hagyjuk magukra őket, hogy fontos részei életünknek. Szüleink és nagyszüleink mosolya és gondoskodása rengeteg erőt sugároz felénk, a kitartásuk, szeretetük felbecsülhetetlen kincs számunkra. Jó egészséget, tartalmas, boldog életet kívánunk minden idős embertársunknak. Köszöntünk most minden időset, ki élhet Ebben a helységben, csendes békességben Adjon nekik az Úr nagyon szép öregkort, Hozzá jó egészséget, mert ez csak úgy jó.
 
Városunk · Városháza · közérdekű tájékoztató oldalunk a facebookon

A facebook közösségi oldalon a https://www.facebook.com/tusnadfurdo.info/ elérhetőséggel inditottuk ezt a felületet, ahol népszerűsiteni kivánjuk a városunkkal kapcsolatos fontos információkat látogatóink körében.
 
Medvefesztivál Tusnádfürdőn

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal szervezte meg a Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület a kétnapos Medvefesztivált a város központjában. „A Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület – amely több turisztikai egységet is magába foglal – a helyi önkormányzatnál pályázott a támogatásra, hogy meg tudja szervezni a fesztivált. Ez együtt jár egy honlappal, amely most van fejlesztés alatt. A www.hailatusnad.ro oldal összesíteni fogja majd a tusnádfürdői szálláshelyeket, és ezzel – egy kicsit a célkitűzéseinek híven – próbálja fellendíteni a tusnádfürdői turizmust. Régen nagy hírneve volt a fürdőnek, mostanra kicsit megkopott, és ideje lenne ezt visszahozni” – mutatott rá Ábrahám-Endes Ibolya, a rendezvény kommunikációs felelőse. Szombaton gyerekfoglalkozás, fotó- és vadászati kiállítás, tematikus előadás és vásár várta a látogatókat. Többféle medvével is találkozhattak mindazok, akik a fesztivál idején Tusnádfürdőre látogattak: volt anyagból készített, képeslapra ragasztható, lábát és mancsait mozgatható papír- és kitömött medve is.
 
Tusványos

Minden év júliusában Tusnádfürdőn (1997-ig Bálványoson) a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács által megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor sajátossága az, hogy délutánig előadások, tematikus rendezvények zajlanak a kéttucatnyi rendezvénysátorban, délutántól a szórakoztató kultúra (színház, stand-up comedy, táncház, író-olvasó találkozók), este pedig a fesztiválhangulat veszi át a terepet.
 
MÁRTON ÁRON EMLÉKNAPOK

Május 21-22-én Márton Áron Emléknapok zajlottak városunkban. A sikeres rendezvény során szoboravatási ünnepséget is tartottunk. A kétnapos rendezvénysorozatot elózetes tervek szerint sikeresen megszerveztük, felemelő ünnepség volt, több jelentős személyiség személyes részvételével is megtisztelt, városközösségünk, egyházközösségünk igy állitott emléket nagytiszteletű Márton Áron püspökünknek. Vasárnap ünnepi szentmisét mutattak be Márton Áron szentté avatásáért . A szentmise ünnepi szónoka Potyó Ferenc pápai prelátus általános helynök volt. Együtt ünnepelt a tusnádfürdőiekkel a 99 éves Antal atya és Kasza László, Márton Áron boldoggá avatási perének viceposztulátora is. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos jelenlétében leplezték le a templom udvarán Túri Török Tibor szobrászművész Márton Áront ábrázoló alkotását.
 
Boldogasszony kiállítás 2016. április 23 – május 8. Közösségi Ház

A rendezvény beszámolója olvasható az erre a célra létrehozott facebook közösségi oldalon, Boldogasszony kiallitás Tusnádfürdőn elérhetőséggel. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és Tusnádfürdő Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és Kísérőjét a Kárpát-haza Galéria BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó rendezvényére. A megnyitó rendezvény időpontja és helyszíne: 2016. április 22., péntek 17.00 óra Közösségi Ház 535100 Tusnádfürdő, Állomás utca 14 /C
 
Tavaszi nagytakarítás

Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala Általános Tavaszi Nagytakarítást szervez 2016 április 4 - 15 között. Az akció célja, hogy a város minden utcáját, közterületét, az intézmények és cégszékhelyek környékét, lakókörnyezetünket, a város közti erdőket és zöldövezeteket kitakarítva, élhetőbb, rendezettebb és tisztább környezetet alakítsunk ki. A takarítás ütemterv szerint fog zajlani hétköznap 08.00-16.00 óra között.
 
Így ünnepeltünk Március 15-én

Idén az 1848-1849-es szabadságharc 168-ik évfordlóját ünnepelve, gazdag és sikeres programsorozatnak lehettünk résztvevői, méltóságteljes megemlékezésnek voltak részesei az egybegyűltek. Az ünnepi megemlékezés Tusnádfürdő Város Önkormányzatának szervezésében zajlott. Velünk együtt ünnepeltek tisztelt meghívottjaink, Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul, Tánczos Barna szenátor, Tessely Zoltán magyar országgyűlési képviselő és miniszterelnöki biztos, Dr. Lévai Istán Zoltán, Budapest XVIII. kerület polgármester helyettese és Szarvas Attila alpolgármester, Pálffy Károly Bicske Város polgármestere és küldöttsége.
 
“A Föld Órája Tusnádfürdőn“2016-ban is

2016 március 19-én, szombaton 20.30-21.30 között városunk is csatlakozik a WWF nemzetközi természetvédő szervezet felhívásához, amely az idén a 10. alkalommal szervezi meg a Föld Óráját. Tusnádfürdõ Polgármesteri Hivatala szombaton 1 órára kikapcsolja a város közvilágítását. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, hogy a feltűntetett időpontban világszerte... ... kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket! Ezáltal közösen világítsunk rá az éghajlatváltozás elleni fellépés szükségességére és a figyelmet szimbolikusan azokra a természeti értékekre irányítsuk, amelyek megóvásán az emberiség túlélése múlik.
 
Tusnádfürdőn, Márton Áron megemlékezés

Május 21 és 22-én Tusnádfürdő Önkormányzata a Római Katólikus Plébánia Hivatalával együttműködve Márton Áron napokat szervez, csatlakozva a Márton Áron-emlékév rendezvénysorozatához. A Márton Áron Emlékévet Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága azzal a céllal indította el, hogy a püspök születésének 120. évfordulója alkalmából életművét minél szélesebb körben ismertté tegye. Ennek jegyében hirdettünk egy pályázati kiírást , két kategóriában ,( rajz és fogalmazás)az első három pályázatot díjazzuk, valamint a nyertesek ezen ünnepségen bemutatják alkotásukat. Bővebb leírást lehet olvasni, rákattintva a tovább...feliratra..
 
KÉRDŐÍV-PROJEKTÖTLETEK FELLELTÁROZÁSÁRA

A kérdőiv célja olyan projektötletek beazonositása, amelyek a LEADER program stratégiai célkitűzéseibe illeszkedve valósulhatnak meg a 2014-2020-as tervezési időszakban. A kérdőiv elérhető innen(...tovább) vagy igényelhető a Polgármesteri Hivatalnál.
 
Adventi gyertyagyújtás Tusnádfürdőn

Idén első alkalommal egy nagyméretű adventi koszorút helyeztek el a Milleniumi Szoborpark színpadán. Az első adventi gyertyagyújtásra november 28-án (szombaton) az 5 órás esti szentmise után került sor, ahol ünnepélyes keretek között megáldták az adventi koszorút. Ezt követően advent minden szombatján ugyanebben az időpontban újabb gyertya meggyújtásával kerültünk közelebb a várakozáshoz. Különleges élményben lehetett részük mindazoknak, akik résztvettek ezeken a szentmiséken, valóban a karácsonyi ráhangolódás, feltöltődés érzetével és a várakozás örömével készültünk a következő gyertyagyújtásokra, most már a Szent Karácsonyra és keresztény hitünk állandó megélésére. Az alábbiakban, a ...tovabb feliratra kattintva, majd a zöld linkeket megnyitva az eseményeken készült fotókból is meg lehet tekinteni.
 
Budapesti HungarOperett Erdélyi Turné

A Kárpát Medencében élő Magyarokért közhasznú Alapítvány szervezésében Erdélyi turnéra indul a Budapesti HungarOperett sztárjai és tánckara. Egyik állomása Tusnádfürdő lesz...
 
XIX.Peredi falunapok az Europa Polgárokért program kereten belől

 
Tusnádfűrdő újrahasznosít április 21-én, kedden !

10 és 17 óra között megszabadulhat a lakosság a régi vagy meghibásodott elektromos hulladékától (bármilyen készülék amely árammal vagy elemmel működik). Minden leadott nagyméretű készülék után (hűtő, fagyasztóláda, fagyasztó, mosógép és mosógatógép, ruhaszárítógép, légkondicionáló berendezések) 40 illetve 20 lej értékben ajándékutalványba részesül. Abban az esetben ha nagyméretű elektromos hulladékot szeretnének leadni a Rorec Egyesület és a helyi hatóságok háztól vagy intézménytől ingyenes szállítást bíztosítanak. Cégektől és intézményektől való ingyenes átvétel esetén, használatból való kivonásról szóló jegyzőkönyvet készítünk. E szolgáltatás igénybevételéért kérjük tárcsázzák a 0741 233 257 -es telefonszámot. A 0800 444 800 ingyenes zöld szám minden esetben a lakosság rendelkezésére áll, amennyiben szeretne megszabadulni elektronikai és elektromos hulladékától, bővebb információt szeretne a gyűjtőpontokról, mikor van a következő elektromos hulladékgyűjtés a településen és a környéken! A Rorec egyesület honplapján, www.rorec.ro, közösségi oldalán facebook.com/AsociatiaRoRec többet megtudhat arról, hogy miért, milyen formában és hogyan kell az elektromos hulladékot megfelelően leadni annak érdekében hogy egy tisztább környezetben éljünk. A ROREC egyesület, egy non profit szervezet, melynek alapító tagjai a 11 európaszerte legismertebb és a román piacon aktív szerepet betöltő elektromos és elektronikai készülékek gyártói. A ROREC egyesület küldetése, hogy a gyártó cégek felelősségét átvállalja és az európai törvényeknek megfelelően, megszervezze az elektromos és elektronikai cikkek összegyűjtésének, tárolásának és újrahasznosításának a folyamatát. Bővebb információ igényelhető: RoRec Egyesület Kapcsolatszemély: Prunel Andrea Email: andrea.prunel@rorec.org Mobil: 0741 233 257
 
ÁLTALÁNOS TAVASZI NAGYTAKARíTÁS-2015

Tisztelt lakosság, cégvezetők és civil szervezetek! Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala Általános Tavaszi Nagytakarítást szervez 2015 április 14 - 24 között. Az akció célja, hogy a város minden utcáját, közterületét, az intézmények és cégszékhelyek környékét, lakókörnyezetünket, a város közti erdőket és zöldövezeteket kitakarítva, élhetőbb, rendezettebb és tisztább környezetet alakítsunk ki. A takarítás ütemterv szerint fog zajlani hétköznap 08.00-16.00 óra között. A tervszerűsités a ..tovább...gombra kattintva látható
 
Megemlékezés 1848 Március 15 tiszteletére

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulóján, folyó év március 15.-én katolikus szentmisével vette kezdetét a megemlékező ünnepség. A szentmise végeztével, a templomban folytatódott a rendezvénysorozat, a Jókai Mór Általános Iskola tanulóinak fellépésével, a Kőszivű ember fiai-dramatizált előadásukkal méltó emléket allitottak a forradalom hőseinek. A továbbiakban az ünneplő közösség a Turulmadár emlékműhöz vonult, ahol elhangzottak az ünnepi beszédek és elhelyezték a kegyelet koszorúit. Albert Tibor Tusnádfürdő Polgármestere köszöntötte elsőként a megemlékezésen résztvevőket. Diszvendégként velünk ünnepeltek és itt köszöntötték ünnepi beszédeikkel az egybegyűlt ünneplőket, méltatva az akkori eseményeket és tolmácsolták a jelenkorra vonatkozó üzeneteiket, név szerint vendégeink voltak: Dr. Onodi Rita Éva, konzul, a Csikszereda-i Magyar Konzulátus részéről , Ughy Attila, Budapest XVIII. Kerület Polgármestere, Dr. Lévai Zoltán, Budapest XVIII. Kerület Alpolgármestere, Zólya Zoltán, a Hargita Megyei Tanácselnök megbizásából. A megemlékezés befejezéseként a Kisboldogasszony Egyházi Kórus lépett fel, Kossuth nóták csendültek fel és végezetül a Szózat-tal, négyszólamú kórusművel tették méltóságteljessé az ünnepet. Az ünnepségen készült fotók a Galéria menüpont alatt tekinthetők meg.
 
Turisztikai találkozó testvervarosoknak

Az « Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak » projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért” program keretében 2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés A projekt lehetővé tette a találkozókat 300 állampolgár részvételével, akik közül 20 fő Budapest XVIII.kerület város/település (Magyarország), 20 fő Orosháza város/település (Magyarország), 20 fő Harkány város/település (Magyarország), 20 fő Bicske város/település (Magyarország), 20 fő Jászkarajenő település (Magyarország), 20 fő Pered Köszég (Szlovákia), 160 fő Tusnádfürdő (Románia) lakosai. A találkozó helyszíne Tusnádfürdő (Románia) volt, 2015 február 5. – 2015 február 8. között.
 
Európa Jövője - Turisztikai találkozó testvérvárosoknak 2015.február 5-8.

Tusnádfürdő Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt legújabb turisztikai rendezvényünkre, melyre az Európai Unió támogatásával kerül sor. Az Európa Jövője elnevezésű 4 napos turisztikai találkozónak városunk 2015. február 5-8 között ad otthont. A projekt célcsoportjai Tusnádfürdő testvérvárosainak önkormányzatai és azok állampolgárai helyi turisztikai partnerei, valamint azon helyi civil szervezetek, vállalkozók és helyi lakosok, akik részt vesznek e települések turizmusfejlesztésében. Az önkormányzatok és résztvevők inspirálódhatnak egymás idegenforgalmi koncepciójából, jó gyakorlataiból, hazatérve "személyre szabottan" ültethetik ezeket gyakorlatba, annak érdekében, hogy fejlesszék turizmusukat, településük képét illetve növeljék életszínvonalukat, hozzájáruljanak az Európai Unió jólétének növeléséhez. A tapasztalatcsere fejleszti a résztvevők kezdeményezőkészségét, kreativitását, vállalkozó szellemét, új vállalkozások, fejlesztések alkalmazására sarkallja őket, ezáltal pedig növeli a helyi közösségek részvételét és szerepét a helyi és európai turizmusfejlesztésben. http://www.tusnadfurdo.info/eu
 
„Európa a polgárokért” program keretében "Testvérváros-program"

A BublEU projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért” program keretében. 2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés. A projekt lehetővé tette a találkozókat 1710 állampolgár részvételével, akik közül 1500 Zemné település (Szlovákia), 70 Tab város (Magyarország), 50 Mosonszolnok település (Magyarország), 30 Teąedíkovo település (Szlovákia), 20 Otaart civil szervezet (Csehország), 20 Delta Agencja Koncertowo-Wydawnicza (Lengyelország), 20 Tusnádfürdő város(Orasul Baile Tusnad, Románia) lakosai. A találkozók 2014.8.29-től 2014.8.31-ig valósultak meg a Szímő községben Szlovákiában.
 
Pályázati felhivás-Háziorvosok, nővérek elismerésére

Pályázati kiírás Kérjük pályázóinkat, hogy figyelmesen olvassák el a kiírást! „Az év praxisa a Kárpát medencében „díjat idén is 10-10 háziorvos nyerhet el- munkatársaival, a nővérekkel együtt- a páciensek, illetve az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok javaslata alapján, a határon innen és a határon túl. Ezért a páciensek mellett idén is várjuk az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok javaslatait is! Nem a stílust, nem a bravúros műfaji megoldást, hanem a történetet, és a praxist díjazzuk! Írhatnak az orvos és a nővér szaktudásáról, empátiájáról, a jó orvos-beteg kapcsolatról, a bizalomról, egy- egy küzdelmes gyógyulásról, és persze az életmentésről, illetve mindarról, ami önöknek a legfontosabb. Tavaly nagyon sok egymondatos ajánlást kaptunk, ezeket sajnos nem tudjuk elfogadni. Kérjük, történetük minimum 15 – 20 mondatos legyen! Mivel orvosukat illetve, a praxisában dolgozó nővéreket értesíteni szeretnénk arról, hogy szerepelnek portálunkon, ne feledkezzenek meg adataikról! Szükségünk van elérhetőségükre: az orvos és a nővér pontos nevére, a praxis e-mail címére, a rendelő telefonszámára. Anonim pályázatokat nem fogad el a zsűri! Kérjük, ne felejtse el aláírni történetét. Aki helyesen adja meg saját adatait, története fogadásáról köszönő e-mailt kap tőlünk. Az oldalt hetente frissítjük, így előfordulhat, hogy történetét nem találja meg azonnal a portálon, köszönő válaszunkból azonban tudni fogja, hogy beérkezett hozzánk. Jelöléseiket, gyógyulásuk történetét az ajánló oldalon küldhetik be 2015. március 10-ig! A sztorik értékelése után a zsűri az általa legjobbnak ítélt 10-10 történetet javasolja a második körbe. A toplistás történeteket - abc sorrendben- elolvashatják internetes portálunkon, és önök választhatják ki a legjobbakat közülük. Kérjük, szavazzanak március 15 - és március 30-a között! Az Önök szavazatai alapján legmagasabb pontszámot elérő 10-10 történet orvos- nővér főszereplője kapja „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat 2014-es OALI díját. A nyertesek ajándékai: A pályázat támogatói az oklevelek mellé értékes ajándékokat ajánlottak fel. Az Innomed Medical Zrt. felajánlása révén 2 EKG, valamint 6db vérnyomásmérő talál gazdára. Az EGIS Gyógyszergyár 5 hazai és 5 határon túli, azaz 10 orvos továbbképzését , belföldi konferencián történő teljes részvételének költségét biztosítja. A 77 Elektronika 10 vércukormérővel jutalmazza az első öt-öt helyezettet, a Pharma Nord vitamin és ajándékcsomagokkal, Springmed Kiadó pedig ajándék könyvcsomagokkal örvendezteti meg őket A ráckevei Kék Duna szálloda egy –egy wellness hétvégét adományoz a két második helyezettnek, összesen 4 fő számára.
 
TUSNÁDFÜRDŐ bizonyitott a 2014-es SZÉKELY VÁGTÁN

Ez év július 19-20-án került megszervezésre a Székely Vágta nagyméretű és már hagyományossá vált, hires lófuttató és fogathajtó verseny, amely eseményen városunk is képviseltette magát. A IV-ik alkalommal megszervezett verseny főszervezője Kovászna Megye Tanácsa volt együttműködve Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával. A verseny helyszineként szolgáló Óriás Pincetető közel egy éves munkálkodás eredményeként ideális helynek bizonyult ezen nagyméretű esemény lebonyolitására.
 
TUSNÁDFÜRDŐ A SZÉKELY VÁGTÁN

2014 július 18-20 között megszervezésre kerül a Székely Vágta idei rendezvénysorozata, amelyen városunk is képviselteti magát a Góbé futam kategóriában. Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk a részletes programot valamint hasznos információkat, amelyek megtalalhatók rákattintva a ... tovább felíratra.
 
TUSNÁDFÜRDŐI VÁROSNAPOK 2014

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt, 2014 június 20-22. időpontban megszervezett VÁROSNAPI RENDEZVÉNYSOROZATUNKRA! Ez évi programajánlatunk sokszínűségéből adódóan ( kulturális, hagyományörző, szabadidős, ifjúsági és szórakoztató programokkal) kívánunk tartalommal telített, szép és kellemes napokat!
 
ÁLTALÁNOS TAVASZI NAGYTAKARíTÁS

Tusnádfürdõ Polgármesteri Hivatala 2014 április 7-16 között takarítási akciót szervez az egész város területén!
 
1848 MÁRCIUS 15-RE EMLÉKEZVÉN

Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala szeretettel meghívja önöket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartandó ünnepségre. Ünnepi rendezvénysorozatunk a Turulmadaras emlékműnél lesz megszervezve, 2014. Március 15-én, szombaton 12 órai kezdettel.
 
TUSNÁDFÜRDŐI VÁROSNAPOK 2013

Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a kulturális, hagyományörző, szabadidős, ifjúsági és szórakoztató programokban gazdag rendezvénysorozatra.
 
Általános Tavaszi Nagytakarítás!

Tusnádfürdõ Polgármesteri Hivatala 2013 április 15-től két hetes takarítási akciót szervez az egész város területén!
 
A Föld Órája Tusnádfürdőn

Városunk is csatlakozik a Föld Órája nevü környezetvédelmi kampányhoz!
 


 
FŐOLDAL  |  HÍREK  |  VÁROSUNK  |  ÖNKORMÁNYZAT  |  TURIZMUS  |  GALERIA  |  KIADVÁNYOK